Wat vinden klanten van eqube

Eqube: het overzichtelijke platform voor handleidingen

Eqube is een landelijk platform dat tientallen zorginstellingen dagelijks gebruiken. Met eqube heeft u eenvoudig toegang tot handleidingen van medische hulpmiddelen. Zo draagt het platform bij aan het veilig gebruik van hulpmiddelen en voldoen de zorginstellingen aan de eisen die vastgelegd zijn in het Convenant Veilige Toepassing van Medische Technologie. Meditain merkte op dat zorginstellingen problemen ervaarden bij het opslaan van de handleidingen. Daarom ontwikkelden wij eqube om de wirwar aan handleidingen te vervangen door één platform voor alle gebruikers en leveranciers van medische hulpmiddelen. Carla Kloeze van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, Nicole Roosjen van het Amsterdam Universitair Medisch Centrum en Nina Staal van Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede delen de ervaringen van hun ziekenhuizen met eqube.

Het handleidingenplatform eqube

Eqube is een online handleidingenplatform. Gebruikers zijn zorginstellingen zoals ziekenhuizen en klinieken, maar ook leveranciers. In het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven is eqube sinds vorig jaar in gebruik. Coördinator medische technologie van het ziekenhuis, Carla Kloeze: “Voorheen hadden we alleen handleidingen op papier. Dat is niet praktisch en niet efficiënt. Nu is er één laagdrempelige bron voor alle gebruikshandleidingen.” Doordat het platform is ontwikkeld vanuit de vraag van zorginstellingen, voldoet het aan de wensen van zorgmedewerkers die het systeem gebruiken. Nicole Roosjen, medisch technicus bij Amsterdam Universitair Medisch Centrum: “Voorheen werden de handleidingen op meerdere plaatsen opgeslagen, waardoor het beheer ervan lastig uit te voeren was. Met de komst van eqube hebben we één centrale plek en is het beheer van de handleidingen eenvoudig te organiseren.”

Afhankelijk van de wensen van de zorginstelling voeren wij of zijzelf de werkzaamheden uit ter optimalisering van het persoonlijke eqube-portaal. Over die wisselwerking zegt Kloeze van het Catharina Ziekenhuis: “We werken fijn samen met eqube. Ze hebben een proactieve houding en zijn snel in het beantwoorden van vragen.”

Beschikbaarheid van handleidingen in eqube

Op het moment dat een zorginstelling een abonnement op eqube afsluit, gaan we samen met de zorginstelling aan de slag om alle handleidingen in eqube beschikbaar te maken. Aan de hand van een lijst van aanwezige medische hulpmiddelen bepalen we welke handleidingen er in het eqube-portaal van de zorginstelling getoond worden. Handleidingen die al in de database van eqube staan, worden eenvoudig aangevinkt en zo getoond in het eqube-portaal. Ontbrekende handleidingen worden toegevoegd. Handleidingen waarover zowel de zorginstelling als eqube nog niet beschikken, worden aangevraagd.

Hoe meer gebruikers eqube heeft, hoe meer handleidingen er in de database aanwezig zijn. Daar profiteren andere gebruikers ook van, omdat dit ervoor zorgt dat ze zo vanzelf over nieuwe handleidingen beschikken. Het feit dat ook steeds meer leveranciers gebruik maken eqube helpt hier ook bij. Nina Staal van de Afdeling Vastgoed en Techniek van Ziekenhuis Gelderse Vallei: “Eqube bevat informatie over apparatuur die je als ziekenhuis zelf nog niet bezit, maar door een ander ziekenhuis is geüpload. Dit vergemakkelijkt het toevoegen van gebruikershandleidingen. Je hoeft ze niet op te vragen bij de leverancier, maar alleen aan te vinken in eqube.”

Toegang tot eqube

Geabonneerde zorgmedewerkers bereiken het platform eenvoudig via onze website. Kloeze van het Catharina Ziekenhuis: “Het is voor gebruikers fijn dat ze laagdrempelig een gebruikshandleiding kunnen bekijken. Ze gebruiken de handleidingen als ze tussendoor iets op willen zoeken, maar ook tijdens scholing en trainingen.”

Binnen het eqube-portaal van een zorginstelling zijn verschillende gebruikersopties mogelijk die bepalend zijn voor hoe eqube gebruikt kan worden. Zorgmedewerkers die geen toegang tot aanvullende technische informatie nodig hebben, zien bijvoorbeeld alleen gebruikershandleidingen. Op hulpmiddel- en handleidingniveau kan er worden aangegeven of deze (nog) relevant zijn voor de zorginstelling. Zo worden er alleen hulpmiddelen getoond die daadwerkelijk in gebruik zijn. Hierdoor blijft het platform overzichtelijk en actueel. Bovendien, stelt Roosjen van het Amsterdam UMC, “we hebben altijd de laatste versies van de handleidingen tot onze beschikking.”

Staal van Ziekenhuis Gelderse Vallei: “We sturen eqube wekelijks een mail over apparatuur die wij in en uit gebruik hebben genomen. Op basis daarvan vinkt eqube de informatie over de apparatuur in ons systeem aan of af. We krijgen bericht als er een handleiding mist, zodat deze alsnog kan worden geüpload.”

Leren van eqube

Elke klant van eqube heeft een persoonlijk dashboard dat het zoekgedrag op organisatieniveau monitort en weergeeft. De zorginstelling kan in het dashboard bijvoorbeeld zien welke zoektermen vaak gebruikt worden. Als een hulpmiddel in de praktijk een bijnaam heeft, kan deze als zoekterm toegevoegd worden bij het apparaat. Staal van Ziekenhuis Gelderse Vallei: “Als er zoektermen ontbreken, geven we dat door aan eqube en worden ze direct toegevoegd.” Hierdoor wordt het hulpmiddel nog makkelijker vindbaar. In het dashboard kan de instelling ook zien welke handleidingen het vaakst opgezocht worden. Dit kan voor de instelling een teken zijn dat gebruikers moeite hebben met het gebruik van dat hulpmiddel en er meer scholing nodig is.

Eqube 2.0

Inmiddels is eqube toe aan een volgende versie. We blijven er zo voor zorgen dat het platform gebruiksvriendelijk en actueel is. Eqube 2.0 is in januari in gebruik genomen.  Deze versie is helemaal up-to-date en er zijn veel verbeteringen in doorgevoerd. Roosjen van Amsterdam UMC stelt terecht: “Eqube neemt feedback mee in nieuwe versies.” We hebben de aanpassingen voor de nieuwe versie vooral gebaseerd op feedback van onze klanten. Aangezien eqube een online platform is, hoeven klanten zelf niets te doen om de nieuwste versie van eqube te genieten!

Meer informatie vindt u op onze website of stel hieronder uw vraag. Het is ook mogelijk om eqube uit te proberen door een demo aan te vragen.